1. Zmiany w Kpa dot. treści zezwoleń- jak poprawnie stosować w praktyce urzędniczej:
- PRAKTYCZNE PROBLEMY ZE STOSOWANIEM art.127 §1a Kpa do decyzji dotyczących zezwoleń na sprzedaż alkoholu:
- kiedy można i trzeba złożyć oświadczenie o rezygnacji z prawa do złożenia odwołania w nowej formule?
- różnica między ostatecznością a prawomocnością zezwolenia,
- kiedy można wprowadzić wydane zezwolenie do CEIDG?
2. Zezwolenia na wyprzedaż – jednorazowe zbycie zinwentaryzowanych zapasów alkoholu na nowych zasadach – nowe zasady,
3. Stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia z powodu braku opłaty II raty i dopłaty 30 % w ciągu 30 dni:
- jak poprawnie ustalić terminowość wniesienia opłaty,
- wszczęcie postępowanie – forma,
- opłata wniesiona w niepełnej wysokości – od których zezwoleń obliczyć 30% opłaty,
- rezygnacja z zezwolenia w trakcie postępowania - jak prawidłowo obliczyć należną opłatę?
- jak określić datę stwierdzenia wygaśnięcie zezwolenia i ustalić okres karencji,
- jak skutecznie i zgodnie z prawem obliczyć i wyegzekwować zaległe opłaty po wygaszeniu zezwolenia,
- działanie organu przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego,
4. PIĄTEK - 31 MAJA 2024r.- termin wniesienia II raty opłaty za korzystanie z zezwoleń:
- przelewy internetowe i bankowe – jak ocenić prawidłowość zachowania terminu wniesienia opłaty,
- likwidacja działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę przed terminem II raty – jak ustalić i wyegzekwować należną opłatę?
- brak opłaty II raty w terminie - kiedy i jak naliczyć dodatkowe 30 % opłaty?,
- opłata wniesiona w niepełnej wysokości – do których zezwoleń doliczyć 30% opłaty,
- zapowiedź rezygnacji ze sprzedaży alkoholu z powodu likwidacji punktu sprzedaży w dalszej części roku – jak poprawnie obliczyć należną opłatę?
- obowiązki organu w trakcie 30 dni po upływie terminu wniesienia II raty.
5. ZASADY ZWROTU niewykorzystanej opłaty za zezwolenia - prawo i praktyka:
- zwrot na wniosek czy z urzędu - najnowsze zalecenia RIO,
- prawidłowa procedura zwrotu albo odmowy zwrotu opłaty nienależnie wniesionej.
6. WSZYSTKO O WYDAWANIU ZEZWOLEŃ na sprzedaż napojów alkoholowych w 2024 roku:
- poprawna treść wniosku, ustalenie daty wszczęcia postępowania,
- tytuł prawny do lokalu - jakich dokumentów wymagać?
- decyzja o zatwierdzeniu zakładu czy zaświadczenie Sanepidu?,
- winiarze, pszczelarze, sadownicy- jakie warunki muszą spełniać
- zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów (opłata skarbowa?)
- wezwanie do uzupełnienia braków formalnych wniosku,
- kiedy należy zastosować art. 64 Kpa, art. 10 i art. 79a kpa,
- procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego,
- jak poprawnie ustalić w decyzji termin ważności zezwolenia,
- wniesienie opłaty przed wydaniem zezwolenia - aspekty praktyczne i prawne,
- ponaglenie - procedura organu,
- INSTYTUCJA ZRZECZENIA SIĘ przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania i postanowienia komisji- jak poprawnie ją zastosować.
7. NOWA FORMUŁA ZEZWOLENIA NA WYPRZEDAŻ - kto i komu może sprzedać zapasy alkoholu?
8. Jak i komu udzielić ZEZWOLEŃ JEDNORAZOWYCH lub kateringowych:
- sezon letni- festyny, food trucki, przyczepy, domy weselne, fryzjerzy, itp.,
- czy organ musi czy może wydać takie zezwolenie?,
- jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku?
-zakaz spożywania napojów alkoholowych w miejscach publicznych a wydanie zezwolenia jednorazowego – imprezy plenerowe,
- czy organ zezwalający może ustalić warunki korzystania z zezwolenia jednorazowego na festynie?
- zasady funkcjonowania zezwoleń na sprzedaż alkoholu na imprezie masowej.
9.ZMIANA TREŚCI ZEZWOLENIA:
- PRZEKSZTAŁCENIE FIRM – kiedy i komu można zmienić zezwolenie,a kiedy odmówić zmiany?
- prawidłowy tryb i forma prawna, pouczenia,
- zmiany zgłaszane przez przedsiębiorców - kiedy powodują konieczność zmiany zezwolenia a kiedy nie (zmiana adresu magazynu dystrybucyjnego, zmiana adresu, nazwiska, nazwy lokalu lub firmy)
- prawidłowy tryb i forma prawna, pouczenie o trybie zaskarżenia w decyzji,
10. ZARZĄD SUKCESYJNY - problemy prawne i praktyczne:
- czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wydanie lub wygaszenie zezwolenia?
- z jaką datą organ może stwierdzić wygaśnięcie zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy,
- procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów.
- zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia,
- prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”,
- komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
-zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy,
11. COFNIĘCIE zezwolenia w placówce handlowej lub gastronomicznej:
- ZAKAZ REKLAMY alkoholu w punktach sprzedaży - postępowanie organu.
- naruszenie ustawowych warunków i zasad korzystania z zezwolenia na sprzedaż alkoholu, (m.in. dowóz alkoholu, sprzedaż przez internet).
12. WSZYSTKO O KONTROLI FUNKCJONOWANIA ZEZWOLEŃ:
- kto kontroluje przedsiębiorców sprzedających alkohol?
- kompetencje i obowiązki członków komisji jako organu kontrolnego:
- jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa,
- obowiązki organu kontrolnego w BIP-ie,
- ustalenie składu zespołu kontrolnego i jego uprawnienia,
- tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia,
- dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli – legitymacja służbowa czy upoważnienie?
- miejsce kontroli – urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
- na co przedsiębiorca musi wyrazić zgodę w trakcie kontroli?
- sposoby okazania książki kontroli,
- zakaz prowadzenia ponownej kontroli u tego samego przedsiębiorcy,
- skarga na przewlekłość postępowania kontrolnego
- metody i zakres badania dokumentów finansowych: rodzaje żądanych dokumentów, forma ich przekazywania zespołowi kontrolnemu,
- najnowsze orzecznictwo w sprawie cofnięcia zezwolenia z powodu fałszywych danych w oświadczeniu.
- obowiązkowa kontrola punktów sprzedaży napojów alkoholowych ze szczególnym uwzględnieniem kontroli wiarygodności oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu.
13. Zakres uprawnień członków gminnych komisji do kontrolowania warunków sprzedaży napojów alkoholowych w terenie:
- kontrola przestrzegania zakazu reklamy alkoholu,
- sprzedaż alkoholu nieletnim, nietrzeźwym - ocena stanu nietrzeźwości, sprzedaż na kredyt i pod zastaw,
-badanie tytułów prawnych do korzystania z lokali stanowiących punkty sprzedaży,
-sprawdzanie prawidłowości zaopatrywania się przez przedsiębiorców w alkohol w hurtowniach,
-obowiązek wykonywania działalności wyłącznie przez przedsiębiorcę oznaczonego w zezwoleniu – jak to kontrolować?,
-badanie spełniania zasad usytuowania punktu sprzedaży alkoholu w trakcie trwania zezwolenia.
- kontrola sposobu wydzielenia stoisk z alkoholem w sklepach,
14.Proces opiniowania lokalizacji punktu sprzedaży alkoholu w postępowaniu o wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu:
- forma przekazania dokumentów komisji przez organ zezwalający i ich treść,
- przeprowadzanie oględzin –kiedy są obowiązkowe,
- zasady i sposób oceny mierzenia odległości punktów sprzedaży od obiektów chronionych,
- jak stosować uchwały o zasadach usytuowania punktów sprzedaży alkoholu - kwalifikacja obiektów chronionych,
- zasady i możliwość tworzenia podkomisji (podzespołów) przedmiotowych w komisji,
- termin wydawania opinii, jej składniki i forma – prawidłowe wydanie, podpisanie i doręczenie postanowienia, zrzeczenie się prawa do zażalenia
- problemy interpretacji obowiązujących przepisów ustawy mające znaczenie dla pracy komisji, (np. zasady sprzedaży piwa bezalkoholowego lub energetyków nieletnim)
15. Skargi mieszkańców, informacje od sygnalistów na działalność punktów sprzedaży alkoholu – kompetencje i prawne formy reakcji komisji lub organu zezwalającego.
Działalność gospodarcza, alkohole